VTT (mountainbike)

Algemeen

Over de hele lengteas van de Pyreneeën heeft Col d'Extrême op specifieke plaatsen uiterst sportieve en uitdagende routes in kaart gebracht. Bewust is gekozen voor het meer uitdagende werk: relatieve lange dagafstanden in combinatie met hoge "altitudes". Dit laatste betekent dat we nogal eens een skigebied doorkruisen en dat de mogelijkheid bestaat dat de af te leggen route tot boven de wolken reikt. Daarbij kan worden opgemerkt dat de moeilijkheidsgraad met name samenhangt met de lengte van de etappes, de stijgings (dalings) percentages en de "kwaliteit" van de ondergrond. De dagafstanden variëren van circa 45 tot ruim 100 kilometer, waarbij sprake is van maximaal 3000 hoogtemeters. Een bijzonder aspect is het magnifieke landschappelijke decor waarin deze tochten zich afspelen.
Bagagetransport kan vanaf een bepaald aantal deelnemers worden geregeld. Hiervoor beschikbaar zijn freelance medewerkers, gastheren/eigenaren van overnachtingsadressen en (4wheel drive) taxibedrijven.
Een deel van onze klanten geeft er de voorkeur aan “self-supporting” op pad te gaan, hetgeen wil zeggen dat men geen prijs stelt op de service van bagagetransport tussen de opeenvolgende overnachtingsadressen. Het zijn de ervaren, meer individueel ingestelde sportievelingen, die op zoek zijn naar een extra dosis "adventure". Naast het financieel gunstige aspect, is men op deze manier ook niet gebonden aan een bepaalde minimale groepsgrootte, die nodig is om de kosten van bagagetransport binnen redelijke grenzen te houden.

Omdat Col d'Extrême gespecialiseerd is in het organiseren van meerdaagse trektochten, zijn het met name dit soort tochten die ons programma-aanbod bepalen. Voor degenen die met een te klein aantal personen op pad gaan om bagagetransport vanuit kostentechnisch oogpunt mogelijk te maken, bestaat er de formule Semi-Standplaats. Hierbij verplaatst men zich met eigen wagen steeds over een bescheiden afstand tussen een aantal opeenvolgende, strategisch gekozen overnachtingsadressen, van waaruit men steeds een uitdagende dagrit onderneemt.
Voor kaartinformatie klik hier.

Programmering 2011

Programma Transfrontière Pallars Sobirà Transpirinaika Peña Montañesa Semi-standplaats
Aantal fietsdagen 7 (#) 7 (#) 14 7 (#) *
Aantal overnachtingen 8 8 15 8 *
Totale afstand (km) 390 525 ± 1200 425 afhankelijk van programmakeuze
Dag-etappes (km) 40 - 75 64 - 90 58 - 119 42 - 81 52 - 96
Max. aantal hoogtemeters per dag 2200 2500 2900 2100 2200
Totaal aantal hoogtemeters 12.500 15.500 ± 31.000 12.000 afhankelijk van programmakeuze
Vervoer heen en terug eigen vervoer eigen vervoer trein (TGV) eigen vervoer eigen vervoer
Vertrek en aankomst Fos Sant Joan de l'Erm Hendaye - Argelès-Plage Saravillo Fos - Tuixent
Reisperiode * * 10-25 september * *

# Mogelijkheid tot een dag korter of een dag langer
* In onderling overleg nader overeen te komen

Van elk afzonderlijk programma is een uitgebreid informatieformulier op aanvraag (klik hier) beschikbaar.
 

Pallars Sobirà

Dit programma heeft in 2009 een serieuze gedaanteverandering ondergaan. Op basis van intensieve research en aldus nieuw vergaarde kennis kon een verbeterde versie van deze enerverende tocht worden samengesteld met ondermeer een aantal nieuwe overnachtingsadressen. Bovendien is de volgorde van de verschillende dagritten zodanig dat bagagetransport mogelijk bleek bij een substantieel kleiner aantal deelnemers dan voorheen.

Vanaf een berghut ten zuiden van Andorra dalen we bij het begin van de eerste dagrit eerst een paar kilometer en gaan daarna in oostelijke richting min of meer een cirkel beschrijven, via de 1865 meter hoge Col d’Ares en de Collado de Ras de Conques (1930). Na een maximale hoogte te hebben bereikt van 1950 meter rijden we via een lange, fraaie afdaling terug naar de bewoonde wereld. Vanaf Llavorsi volgen we kort de hoofdweg stroomopwaarts met de Noguera Pallaresa, waarna we afslaan voor de korte slotklim naar de gastvrije alberg in het fraai gelegen Arestui. lees verder >
Zie voor foto's

Transfrontière

Deze enerverende MTB-tocht speelt zich globaal af in een centraal gebied aan weerszijden van de Frans-Spaanse grens: in Spanje in en oostelijk van het Vall d’Aran en op Frans grondgebied oostelijk van de bovenloop van de rivier de Garonne. 

De plaats van vertrek is gelegen aan de Garonne, vlakbij de grens op Frans grondgebied. Voorafgaande aan de eerste rit strijken we hier neer in de opvalland sfeervolle gîte d’étape, gerund door een fanatieke buitensporter. Na de eerste overnachting trekken we direct al Spanje in, waarbij we in eerste instantie de GR-211 volgen in zuidwestelijke richting. Vanaf Pont d’Arros gaan we serieus klimmen en wel naar de top van de 2050 meter hoge Coret de Varradòs. lees verder >
Zie voor foto's

Transpirinaika

De Transpirinaika (Spaans: Transpirenaica, m.a.w.: coast to coast door de Pyreneeën) is ons meest enerverende MTB-programma. De bekende, inmiddels overleden Pyreneeëncoryfee Georges Véron heeft destijds aan de spreekwoordelijke wieg gestaan van deze gigant onder de meeerdaagse MTB-raids. Voor menige Franse of Spaanse "die-hard" met betrekking tot uitdagend mountainbiken geldt dat hij of zij minstens één maal in zijn of haar leven dit traject moet hebben volbracht. De door Col d’Extrême ontwikkelde variant van deze doorsteek kent een lengte van ongeveer 1150 kilometer en een totaal van circa 30.500 hoogtemeters en voert de enthousiaste, avontuurlijk ingestelde mountainbiker in 14 uitdagende, onderling perfect op elkaar afgestemde dagritten van Atlantische Oceaan (Hendaye-Plage) naar Middellandse Zee (Argelès-sur-Mer). lees verder >
Zie voor foto's

Peña Montañesa

Als resultaat van uitgebreide research is deze enerverende tocht in 2006 voor het eerst georganiseerd. Een jaar later is de tocht voor de eerste keer ook als groepsreis georganiseerd, inclusief bagagetransport tussen de opeenvolgende overnachtingsplaatsen.
In het voorjaar van 2010 heeft er een serieuze upgrade plaatgevonden , met ondermeer als resultaat een substantiële afname van de hoeveelheid asfalt.
Plaats van handeling is het gebied dat gemakshalve is te omschrijven als “Alta Aragon”, oftewel de hogere delen van de vrij westelijk gelegen provincie Aragon. Deze uitdagende, gevarieerde tocht begint in het bergdorp Saravillo, gelegen in één van de meest ongerepte dalen van de Aragonese Pyreneeën. De eerste dag gaan we er meteen al flink tegenaan. De aanvankelijk nog verharde klim naar het dorpje Sin kent direct al niet te onderschatten stijgingspercentages. Tegelijkertijd kunnen we echter genieten van een weergaloos landschap, waarbij de imposante Peña Artiés het landschap hier zo domineert. lees verder >
Zie voor foto's

Semi-standplaats

In tegenstelling tot de andere mogelijkheden uit ons spectrum van uitdagende MTB-vakanties, betreft dit geen meerdaagse trektocht. Kenmerkend voor deze formule is dat men aan het eind van de dagrit steeds terugkeert bij het overnachtingsadres, waar men ’s ochtends de etappe is begonnen. Op relatief korte afstand van elkaar bevinden zich een aantal uitgelezen locaties (één op Franse bodem, de overige op Spaans grondgebied), van waaruit steeds een aantal zondermeer enerverende dagtochten kan worden ondernomen. Aldus kan men zich steeds, na het rijden van een paar etappes, met eigen vervoer verplaatsen naar de volgende “uitvalsbasis”. lees verder >