Randonneur

Algemeen 

De programma's in het kader van de formule Randonneur bestaan uit avontuurlijke trektochten door het wat betreft natuurschoon ongeëvenaarde Pyreneeënmassief, waarbij men zich per fiets verplaatst van de ene naar de andere overnachtingsgelegenheid. Het verblijf in deze, vaak op landschappelijk gezien bijzondere plaatsen gesitueerde gîtes, refuges en/of kleinschalige hotels is steeds op basis van half pension (diner, overnachting en ontbijt), eventueel met verstrekking van een uitgebreid lunchpakket. De onderling goed gedoseerde dagritten zijn qua zwaarte afgestemd op de geoefende fietser. Hij of zij die zonder al te veel problemen 100 tot 125 "vlakke" kilometers per dag kan afleggen en bij voorkeur beschikt over enige fietservaring in het hooggebergte, zal geen serieuze problemen ondervinden met het sportieve gehalte van de verschillende af te leggen trajecten. lees verder >

Belangrijk
Gelet op de minimale groepsgrootte bij dit soort reizen (doorgaans niet meer dan 2 personen) is het begrip bagagetransport niet van toepassing. De kosten voor deze service zouden immers, vanwege het beperkt aantal deelnemers, onevenredig hoog worden. Het zijn de (voormalige) fietskampeerders voor wie wij de drempel ten aanzien van het fietsen in het hooggebergte aanzienlijk verlagen, doordat men met een minimum aan bagage deze tochten kan rijden.

Voor het seizoen 2010 biedt Col d'Extrême in het kader van de formule Randonneur wederom een aantal enerverende maatwerkprogramma’s aan. Naast de in de tabel vermelde tochten bestaat er in principe ook de mogelijkheid om alternatieve reizen te organiseren op basis van door de betreffende klant aan te geven wensen en voorkeuren.

Programmering 2011

Programma (Coast to Coast) Oost naar West Cerdagne - Val d'Aran (Coast to Coast) West naar Oost Pays Cathare - Cataluña
Aantal dagen (overnachtingen) 23 (#) 18 20 (#) 16 (#)
Totale afstand (km) 1170 830 925-1095 750
Aantal rustdagen 3 2 of 3 2 of 3 2
Dag-etappes (km) 29 - 101 30 - 84 14 - 92 40 - 80
Max. aantal hoogtemeters per dag 1700 1600 1600 1400
Vervoer heen en terug vliegtuig, trein, fietsbus, event. eigen vervoer eigen vervoer, trein vliegtuig, trein, fietsbus, event. eigen vervoer eigen vervoer, trein, fietsbus of vliegtuig
Vertrek La Bastide, Perpignan, Argelès-sur-Mer of Girona Caldégas Hendaye, St. Jean-Pied-de-Port Perpignan, La Bastide of Girona
Aankomst Hendaye, St. Jean-Pied-de-Port Caldégas Argelès-sur-Mer of Girona Perpignan, La Bastide of Girona
Reisperiode * * * *
         

# Meerdere opties mogelijk (~ wijze van heen- en terugreizen)
* In onderling overleg nader overeen te komen.

Van elk afzonderlijk programma is een uitgebreid informatieformulier op aanvraag (klik hier) beschikbaar.

Randonneur Coast to Coast (Oost naar West)

Dit uitdagende programma heeft destijds een serieuze gedaanteverwisseling ondergaan. Na zorgvuldige overwegingen is het besluit genomen, mede op basis van de toegenomen kennis en ervaring, de aanvankelijk ruim 2 weken in beslag nemende tocht om te vormen tot een programma van 22 dagen. De praktijk wees namelijk steeds meer uit dat de fietsers, gelet op het aantal beschikbare dagen, gedwongen waren de meest interessante passages letterlijk en figuurlijk links te laten liggen. Door de nieuwe opzet is er sprake van een zondermeer magnifiek programma. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in het feit dat er maar liefst 12 maal sprake is van een grenspassage. Door de verandering in de programmering van de fietsbussen en tevens door de toename van de mogelijkheden die trein (TGV) en vliegtuig bieden, bestaan er meerdere mogelijkheden ten aanzien van heen- en terugreis.

lees verder >

Cerdagne – Val d'Aran

Uitvalsbasis van deze enerverende fietsvakantie is Caldégas, een dorp in het oostelijke deel van de Franse Cerdagne, het gebied met de meeste dagen zon van het Franse vasteland. Vrijwel direct na de start van de eerste dagrit gaan we over onverharde ondergrond rijden, waarna de overnachting direct al plaatsvindt in een gastvrije berghut op ruim 2100 meter hoogte. We bevinden ons nu direct al op Spaans grondgebied en tot La Seu d’Urgell volgen we de Riu Sègre stroomafwaarts, waarbij zoveel mogelijk de hoofdweg wordt gemeden. Magnifieke onverharde pistas de muntañas en verstilde smalle asfaltweggetjes voeren uiteindelijk naar het middeleeuws aandoende Arsèguell.

lees verder >

Randonneur Coast to Coast (West naar Oost)

Dit programma is zondermeer één van de meest avontuurlijke tochten uit het aanbod aan fietsreizen binnen de formule Randonneur. Het betreft een enerverende trektocht door de meest fascinerende delen van de voornamelijk Spaanse Pyreneeën. Vanaf de kust fietsen we aanvankelijk door het onder invloed van de Atlantische Oceaan groene Pays Basque. Via een avontuurlijke, voor velen zo goed als onbekende route wordt direct de tweede dag al overgestoken naar Spaans grondgebied, vanwaar de tocht verder voert in oostelijke richting. Achtereenvolgens het ongerepte Bosque de Irati, de smalle kloven van het grotendeels uitgestorven Navarra en de wat zwaardere beklimmingen in het meer centraal gelegen Huesca brengen de avontuurlijk ingestelde fietser tot aan de voet van het hoogste kalkmassief van Europa.

lees verder >


Pays Cathare – Cataluña

Het aantrekkelijk gevarieerde landschap van de Corbières vormt het decor van de eerste pedaalslagen van deze bijzondere fietsvakantie, waarbij direct al sprake is van een behoorlijke dosis cultuurhistorie wanneer we de restanten gewaar worden van Catharenburchten, hoog op de bergkammen. Na de eerste overnachting in het idyllische La Bastide voert een avontuurlijke etappe naar het eveneens fraai gelegen Marsa. De hierop volgende dagtocht voert naar de voet van de Montségur, wellicht de meest bekende catharenruïne. Via de schitterende Gorges de la Frau (de kortste weg) of over de minstens zo fraaie Route des Corniches (de langere variant) bereiken we daarna het schilderachtige Comus, waar de gîte is gevestigd in de voormalige school. Na de traverse over het Plateau de Sault klimmen we tot nabij de oorsprong van de rivier de Aude, waarna een fascinerende rit ons voert door het ongerepte gebied van de Haut Conflent.

lees verder>


Extra informatie.
Ten aanzien van heen- en terugreis zijn er verschillende mogelijkheden. Onze service bestaat ondermeer uit het reserveren en het vooraf betalen van de opeenvolgende overnachtingen (op basis van half pension, eventueel met verstrekking lunchpakket), het beschikbaar stellen van (gedetailleerde) routebeschrijvingen en het uitgebreide kaartmateriaal, en het verstrekken van informatie voor het geval men ten aanzien van heen- en/of terugreis gebruik wil maken van trein, vliegtuig of fietsbus.