Reisimpressies VTT 2005

Una mas”  (MTB-Programma Semi-standplaats 2005)

Na vorig jaar de alpen in Oostenrijk te hebben bedwongen, hadden we de smaak te pakken gekregen voor wat betreft het hooggebergte. Al langer liepen we met het idee rond om de Pyreneeën een keertje te gaan verkennen op de mountainbike. Eerdere ideeën voor een fietsweek liepen spaak op de lange afstand van Nederland naar Spanje. Dit jaar kwam het er toch echt van en achteraf gezien was het ook zeer zeker de moeite waard. Col d’Extrême had voor ons een custom-made roadbook met afwisselende tochten gemaakt in het gebied ten (zuid)westen van Andorra, de Pallars Sobirà. Na de lange reis met de auto naar Son del Pi hadden we een paar stramme benen gekregen en we stonden dus te popelen om de volgende dag de fiets te pakken en te genieten van de bergen.

Dag 1
De eerste fietsdag was er gelijk sprake van een flinke beproeving. Naar later bleek was het ook meteen de zwaarste rit van de week. lees verder >


TRANSPIRINAIKA 2005

 ……. hoezo steil… Ik kijk omlaag en zie dat ik nog één versnelling kleiner kan. Ik ontkom er niet aan, de ketting loopt er makkelijk op. Gelukkig is het pad droog. Het gesteente is grijs/wit en staat min of meer op z’n kant, waardoor de banden grip blijven houden. De lichte kleur kaatst echter ook de warmte terug, zout zweet prikt in m’n ogen. Het is buitengewoon inspannend maar echt zwaar hijgen doe ik niet, wel worden de longblaasjes met iedere ademhaling tot onderaan gevuld met de zuivere berglucht. Ik schuif naar de punt van het zadel om het voorwiel op de grond te houden. De druk op het wiel is echter marginaal en het is dan ook moeilijk om het stuur bij deze omvalsnelheid recht te houden. De teller geeft rond de 5 km/u aan. Ik probeer de grote losse steen voor me te ontwijken, maar op een werkelijk onverklaarbare manier stuur ik er precies op af. Het voorwiel krijg ik er nog net overheen, de steen blokkeert echter het achterwiel en ik sta stil. Waarom, denk ik bij mezelf, rijd ik nu over die steen heen, terwijl ik er langs heen had willen rijden? Het is niet de eerste keer dat het gebeurt. Afstappen betekent even rustig om me heen kijken, een slok water; jeetje, wat is gewoon water toch lekker! Ik kijk achter me naar beneden of ik iemand van de anderen zie. In de verte zie ik Gerard aankomen, een kleine blauwe stip in dit overweldigende berglandschap. Ik loop een 15-tal meters verder waar de helling heel iets minder steil is en stap weer op de fiets.
Rechts van me loopt een grote kudde schapen. Hun vachten glanzen fraai in het zonlicht. De naaldbomen zijn grillig en donkergroen. De hoge bergtoppen in de verte zijn vanwege de warmte niet helemaal helder.
De lucht is intens blauw. Hier ben ik voor gekomen, de ‘strijd’ van man tegen de berg; zwaar, steil, hoog en warm. Maar bovenal mooi. Genieten met een grote ‘G’

 Op zaterdag 10 september stappen we rond 06.00 uur uit de bus (fietsslaapbus). Het is nog donker bij het oude stationnetje van Hendaye-Plage, vlakbij de Pyreneeën en gelegen aan de Atlantische kust. lees verder >


Programma Transfrontière 2005

Dag 1: Fos – Salardú                         52 km, 1800 hoogtemeters

We hebben een korte nacht achter de rug. Gisteravond zijn we met de auto rond achttien uur vanuit Hamme vertrokken. Het is pas half zes ’s morgens als we in Fos aankomen.
Philippe, de eigenaar van de refuge, heeft de deur opengelaten en de bedden gedekt, zodat we toch nog enkele uurtjes kunnen slapen. Na het ontbijt staan we om elf uur startklaar.
Al snel fietsen we de vermoeidheid uit de benen stroomopwaarts langs de Garonne. Na vier kilometer rijden we op Spaans grondgebied. We biken op en af langs verschillende landweggetjes, dwars door enkele typische grensdorpjes.
Na deze opwarming krijgen we de ‘Coret de Varados’ voorgeschoteld. Het eerste deel van de klim tot 2050 meter loopt over asfalt. We bevinden ons onmiddellijk midden in de Pyreneeën, er is geen teken meer van bewoning. Enkel een frisse bries waait het zweet van onze pompende lijven. Eens we halfweg op het grint komen, fietsen we langs bergweiden. Af en toe springen er vale koeien en robuuste paarden, verbijsterd door onze plotse aanwezigheid, over de weg. Hun bellen klinken hol in de stilte zoals je die enkel in de bergen treft.
Er volgt een prachtige afdaling langs een piste richting Salardú. De laatste kilometers kronkelen langs een uitgebreid net aan skipistes. lees verder >


Drie uur uit de Transpirinaika 2005
(door Pepijn Bink)

 … de glinstering op het busje verraadt dat het vannacht gevroren heeft. Als ik buiten kom is het gelukkig al een graad of 5 en de krimpende schaduw in dit bergdal maakt ons duidelijk dat de zon ons weldra verder zal verwarmen. Op dit moment is nauwelijks te geloven dat m’n fietscomputertje aangeeft dat het in deze fietstrip ook al 33°C is geweest.
Vier kilometer licht stijgend asfalt vormen een zachtaardige introductie tot de etappe van vandaag: een rit over ruim 100 km van Capdella naar St. Joan de l´Erm. Even later draai ik met een voorhoede van 5 andere kleurige MTBers rechtsaf een brug over en dan begint de lange klim naar de 2250 m. hoge Collado de la Portella. lees verder >


Een uitdaging van formaat

Begin 2005 kwam ik in contact met George en Ad en zij vertelden vol enthousiasme over een tocht van 14 dagen dwars door de Pyreneeën, van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee.
Die avond luisterden we naar hun verhalen en keken naar de foto’s die ieder hun eigen verhaal vertelden.
Op dat moment was ik als fanatiek marathonloper alleen maar aan het hardlopen, een mountainbike had ik niet en fietsen deed ik überhaupt niet.
Voor mij is het belangrijk ieder jaar een uitdaging te hebben, waar ik naar toe kan werken. Dit leek wel een hele mooie.
Een paar maanden gingen voorbij en uiteindelijk besloot ik de uitdaging aan te gaan lees verder >


Transpirinaika 2005

Met hoge snelheid flitsen beelden achter mijn gesloten ogen voorbij. Ik kan het bos weer ruiken, voel de zon weer op mijn gezicht en vooral de vermoeidheid in mijn benen en merk dat ik begin te lachen. Wat een ontzettend goede vakantie was dat, de Transpirinaika 2005. In Spanje bekend als een zware MTB tocht dwars door de Pyreneeën, was hij mij nog onbekend tot enkele dagen voor vertrek. De Pyreneeën kende ik voornamelijk van wandelvakanties en oude Romaanse kerkjes; de beloofde 1200 km fietsen met ruim 28 km hoogteverschil, dat zou anders worden.
En zo zaten we elkaar af te tasten in het wegrestaurant in Frankrijk op weg naar Hendaye. Wielrent veel, doet meerdaagse MBT-tochten, traint vanaf maart. Gelukkig was niemand getraind in 14-daagse tochten; noch al die mannen, noch ik als enige vrouw.
Terwijl het licht wordt ontbijten we in een in onbruik geraakt stationnetje, rekken de tijd nog een beetje met groepsfoto’s op het strand en moeten er dan toch aan geloven, de eerste kilometers. Onverhard pas op dag twee, eerst maar eens een beetje los- en infietsen. Het bezembusje verzorgt goede lunches en ladingen aan energierepen en sportdrank. Ongemerkt vormen we een soms wisselende kopgroep en een gematigdere “bus”, zoals de achterhoede in de volksmond heet. lees verder >


Pallars Sobirà 2005 (22 t/m 29 juli)

“En, volgend jaar weer?” Het is de meest gestelde vraag tijdens onze tocht door de Pyreneeën. Het meest gehoorde antwoord? Ja… nee… en alles wat er tussen ligt; waarbij het vraagmoment geen onbelangrijke rol speelde.
Het plan om de Pallars Sobirà te rijden, ontstond eind 2004. Dat nog 3 van de 6 man een fiets moesten kopen en iedereen de randverschijnselen die bij het fietsen horen moest aanschaffen, zegt waarschijnlijk genoeg over onze ervaring. En de voorbereiding? Een weekend Ardennen, een dag Zuid Limburg en verder ieder voor zich en op zijn eigen manier. Of het genoeg is? Dat moest maar blijken.

Dag 1
Een onrustige nacht in de berghut van Sant Joan de l’Erm. Kleine jongens die, alsof ze morgen jarig zijn, niet kunnen slapen van de spanning. Ongeduldig om op de fiets te klimmen. Daar zijn we toch voor gekomen! Wat staat ons te wachten? Daar komen we snel genoeg achter. lees verder >


Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2010

Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2009

Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2008

Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2007

Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2006

—————————————————————

Reisimpressies VTT (Mountainbike) - 2004

Reisimpressies VTT (Mountainbike) – 2003