Reisimpressies Cyclosportief 2002 – 2003

De weergoden waren ons ronduit gunstig gestemd

Na gedurende 15 opeenvolgende jaren de hoogste delen van Alpen en Dolomieten jaarlijks met een bezoek op de racefiets te hebben vereerd, waarbij zo ongeveer alle tot de verbeelding sprekende passen en cols werden bedwongen, werd het eens tijd naar andere oorden te gaan uitzien. Al dan niet toevallig viel mijn oog juli 2002 op een kort artikel in Op Pad en wat bleek: op een steenworp afstand van waar ik woonachtig ben, bleek een organisator van fietsvakanties te zitten, die zich gespecialiseerd had in de Pyreneeën. Het contact was snel gelegd en wat bleek: de mogelijkheden waren legio.
Een vakantie “op maat” was dan ook snel geregeld: overnachtingen op basis van half pension, het beklimmen van een aantal bekende (Tour de France) cols, met een maximum van 2000 hoogtemeters per dag en bovendien de gelegenheid om samen met mijn vrouw Elly af en toe een aantal wandelactiviteiten in het hooggebergte te ontplooien.
Een aantal ingrediënten hebben de vakantie van mijn vrouw en mij tot een bijzonder gebeurtenis gemaakt.
* Wat direct opviel was de overdadige rust, waarvan (in vergelijking met de Alpen) sprake was, mogelijk mede door het relatief vroege tijdstip. We vertoefden vaak in dorpjes waar de tijd leek te hebben stilgestaan en waar een welhaast absolute rust heerste. Voor ons ronduit een optimaal gebied om te fietsen en te wandelen. Bovendien was er sprake van een overweldigende natuurlijke schoonheid. Dit geldt in het bijzonder voor het gebied aan de voet van de imposante waterval nabij Gavarnie en de schitterende Cirque du Troumousse. lees verder >


De Pyreneëen, zomer van 2002, door Wiecher en Bé de Klein

Toen ik (vader Bé) in 1999 in m’n eentje voor het eerst richting Pyreneëen ging, ontmoette ik in de Oad fietsbus een zeer geestdriftige George Gussenhoven, die met z’n vele jaren Pyreneëen ervaring mij van veel goede tips voorzag.

Het jaar daarop, waarin ook zoon Wiecher meeging bleken wij zeer moeilijk aan hotel-overnachtingen te kunnen komen. Met George contact gezocht en binnen een uur waren alle overnachtingen geregeld, maar dan wel de gîtes uit George z’n rijke verzameling.

Inmiddels is, drie jaar later in 2002, Col d’Extrême een feit en mogen wij op uitnodiging van George een reis via zijn reisbureau plannen. Wij leggen onze bedoeling uit: in 10 dagen van de Oostkust (Narbonne) naar de Westkust en we willen slechts een rugzak aan bagage mee. Er wordt voor ons een perfecte route gepland, met elke overnachting, inclusief diner en ontbijt, geregeld. Met de Col d’Extrême vouchers melden we ons ‘s avonds op de aangegeven plaats en alles blijkt bekend en geregeld te zijn. ’s Ochtends beginnen we weer fit, met de aanwijzingen van de voor de nieuwe dag te rijden route van Col d’Extrême binnen handbereik, aan de volgende etappe.

Kortom, met Col d’Extrême als organisatie achter ons, hadden we geen omkijken naar overnachtingen, eten en route plannen. Wil je meer informatie over onze 10-daagse Pyreneëen ervaring, kijk dan op:

Wiecher en Bé de Klein
juli 2002


Col d’Extrême…………..Pas de Problème

Een extreme col……geen probleem. Dat behoeft uiteraard enige uitleg.
Col d’Extrême is de nog jonge reisorganisatie uit Wageningen, die vakanties op maat organiseert voor avontuurlijk ingestelde fietsers (ATB en race) in de Franse en Spaanse Pyreneeën. En Pas de Problème…………., ach die kreet is ruim vijftien jaar geleden geboren op één van de Franse terrassen tijdens de Ronde van Zuid-Frankrijk, georganiseerd door Cycletours. De ober vroeg dan belangstellend, als hij het zoveelste biertje neerzette, hoever moeten jullie nog? Na het uitleggen van hoe hoog en hoe ver nog, was vrijwel overal de reactie. Ondanks (al) dat bier?. “Pas de Problème” was dan steevast hetzelfde antwoord.

En zo is het gekomen, om maar eens een cliché uit de kast te trekken, en zo is het nog steeds. De groep begon met vijf ‘gelijkgestemden’ en is inmiddels uitgegroeid tot een kleine twintig fietsers her en der door Nederland, die vroeger twee tot drie weken en nu zeker nog eens per jaar een dikke week in het buitenland fietst. Alpen, Dolomieten, Zwitserland en nu de laatste drie jaar in de Pyreneeën door Frankrijk, Andorra en Spanje, omdat het daar gelukkig nog mogelijk is beklimmingen te rijden zonder door auto’s van de weg te worden getoeterd en de natuur nog steeds rauw en overweldigend is. lees verder >


Reisimpressies Cyclosportief 2010

Reisimpressies Cyclosportief 2009

Reisimpressies Cyclosportief 2008

Reisimpressies Cyclosportief 2007

Reisimpressies Cyclosportief 2006

Reisimpressies Cyclosportief 2004 & 2005

———————————————————–