Cyclosportief (racefiets)

Algemeen

Over de gehele lengte van het Pyreneese bergmassief, zowel aan Franse als ook aan Spaanse zijde, heeft Col d'Extrême het asfalt verkend en de mogelijkheden voor de fanatieke kilometer- en hoogtemetervreter geïnventariseerd.

Feit is dat de Pyreneeën sportief en zeker ook landschappelijk gezien minstens zo interessant zijn als de vaker bezochte Alpen. Bovendien is het wielerseizoen door de zuidelijke ligging relatief lang en kennen de wegen een opvallend minimale verkeersdrukte. Buiten het vakantieseizoen is de afstand naar de Pyreneeën met de eigen wagen redelijkerwijs binnen het tijdsbestek van circa 14 uur te overbruggen. Wanneer men 's ochtends redelijk vroeg vertrekt, arriveert men 's avonds normaalgesproken op tijd voor het diner in het eerste hotel. Vanuit België is men uiteraard minder lang onderweg.
Naast de bekende (Tour de France en Vuelta) cols bieden we een keur aan minder bekende cols en puertos, die in meer dan één opzicht interessant zijn. Op basis van de in meer dan 25 jaar opgebouwde kennis kunnen we onze klanten talrijke magnifieke routes voorschotelen, ondermeer over smalle asfaltwegen, waarvan er enkele via Google Maps niet als zodanig worden aangeduid.
 

Groepsreizen

Col d'Extrême organiseert jaarlijks een beperkt aantal maatwerkprogramma’s voor groepen enthousiaste toerfietsers, die zich op de "dunne bandjes" in meer of mindere mate willen spiegelen aan de bekende vedetten uit het professionele wielercircuit. Naast de verschillende coast to coast tochten is de plaats van handeling met name de centrale Pyreneeën met de bekende Tour de France cols.
Over de gehele lengteas van het massief kunnen evenwel maatwerkprogramma's worden georganiseerd. Het betreffen tochten van een in overleg nader af te spreken aantal perfect op elkaar afgestemde etappes, waarbij desgewenst grensoverschrijdend wordt geopereerd.
Naar aanleiding van het succes van dit soort programma’s, mede dankzij de beschikbaarheid van een in de loop der jaren steeds verder uitgebreid aantal met zorg geselecteerde overnachtings-gelegenheden (hotels, gîte-auberges en chambres d'hôte), is er alle reden om op de ingeslagen weg verder te gaan.

lees verder >

Coast to Coast

Populair in het programma-aanbod zijn de mogelijkheden om, al dan niet geheel verzorgd, met de racefiets “coast to coast” te fietsen. In het kader van deze sterk tot de verbeelding sprekende tochten kan men zowel van Atlantische Oceaan naar Middellandse Zee rijden als in tegenovergestelde richting. Hierbij zijn er ten aanzien van de te fietsen route meerdere opties mogelijk, mede afhankelijk van het aantal dagen dat men er voor beschikbaar heeft. Zo bestaat er, naast een traject over de befaamde Tour de France cols, ook de mogelijkheid om juist niet deze bekende bergen in het parcours op te nemen. De route loopt in dat geval over uitdagende “puertos” en door landschappelijk buitengewoon interessante gebieden, hoofdzakelijk aan de Spaanse kant van de grens.
De tot op heden meest favoriete route is die waarbij eerst een reeks gerenommeerde Tour de France cols wordt bedwongen, waarna men via de bijna 1300 meter hoge Col du Portillon de Frans-Spaanse grens oversteekt, gevolgd door een magnifiek parcours op Spaanse bodem.
Zie voor foto's

lees verder >

Luz-Ardiden – Portet d’Aspet

Deze uitdagende tocht wordt reeds een aantal opeenvolgende jaren succesvol als maatwerkprogramma georganiseerd, inclusief de service van bagagetransport. Tussen de bekende aankomstplaats bergop Luz-Ardiden (een Pyreneeën-equivalent van bijvoorbeeld Alpe d'Huez) en de legendarische Col de Portet d’Aspet (waar Olympisch kampioen Fabio Cassartelli destijds zo tragisch om het leven kwam) ligt een keur aan gerenommeerde Tour de France cols, zoals de Aspin, Portillon, Peyresourde, Menté, Azet, Superbagnères, Pla-d’Adet en Tourmalet. De ongenaakbare, 1755 meter hoge Port de Balès, in 2007 voor het eerst opgenomen in het schema van de Tour de France, kan eveneens onderdeel uitmaken van het programma. Op basis van eind 2008 uitgevoerde research en mutaties ten aanzien van een tweetal hotels, zijn we in staat geweest het programma in westelijke richting uit te breiden, zodat ondermeer de Col du Soulor, de Col des Bordères en de Col d'Aubisque nu ook onderdeel uitmaken van deze uitdagende rondtocht. Reeds bij een deelnemeraantal van 6 kan dit programma worden georganiseerd met de service van bagagetransport.
Zie voor foto's

lees verder >

Corbières – Cadí

Deze rondtocht onderscheidt zich van de overige programma's met de racefiets, met name wat betreft het gebied waarin het fietssportieve avontuur zich afspeelt. Waar we bij de overige tochten in ieder geval de bekende cols op ons pad treffen, ligt bij deze tocht het accent op de minder bekende of totaal niet bekende bergen en wegen. Daarnaast neemt, ten aanzien van de invulling van het routeschema, het landschappelijke aspect een prominente plaats in. Bovendien is ten aanzien van het "werkterrein" gekozen voor de minder bekende oostelijke Pyreneeën, waarbij de deelnemers aan de tocht in sterke mate grensoverschrijdend actief zijn. Eén en ander wil overigens niet zeggen dat het sportieve gehalte van dit programma te wensen over zou laten. Integendeel: in feite is er, dankzij de bijzondere landschappelijke ingrediënten, duidelijk sprake van een belangrijke meerwaarde ten opzichte van de overige tochten met de racefiets. De tocht begint en eindigt in de zuidelijke Corbières.

Lees verder >

Semi-standplaats

Naast meerdaagse tochten zijn er ook mogelijkheden op basis van het zogenaamde semi-standplaats principe, waarbij geen noodzaak is van (door Col d'Extrême te verzorgen) bagagetransport. Bij dit soort maatwerkprogramma's is het de bedoeling dat men voor enkele dagen zijn intrek neemt in een sfeervol hotel of een gastvrije gîte-auberge. Gedurende een aantal opeenvolgende dagen kan men vanuit deze tijdelijke standplaats dagelijks een uitdagende rondrit maken, waarbij telkens een keur aan uitdagende cols wordt beklommen. De afstanden variëren per dag globaal van 80 tot 130 kilometer, waarbij maximaal zo’n 3200 meter kan worden geklommen. Na een vooraf overeengekomen aantal dagen verplaatst men zich met eigen wagen naar een volgende standplaats. Een aantal locaties geeft daarbij de mogelijkheid tot het maken van grensoverschrijdende etappes. Overigens kan, op basis van persoonlijke voorkeur en aan de hand van de door ons te verstrekken routegegevens, ter plekke steeds de keus worden gemaakt tussen zwaardere en minder zware dagritten.
Ook met betrekking tot het programma Semi-Standplaats, dat zich bij leent voor kleinere groepen of tweetallen, kan een uitgebreid informatieformulier op aanvraag worden toegestuurd.

Alvorens Col d'Extrême maatwerk kan leveren, maakt men eerst de diverse wensen en voorkeuren kenbaar, zoals: 
* in welke periode wil men gaan fietsen?
* wat is de groepsgrootte?
* hoeveel dagen wil men gaan fietsen?
* wil men een specifieke (grensoverschrijdende) meerdaagse rondrit maken of gaat de voorkeur uit naar een semi-standplaats programma?
* gaat de voorkeur uit naar de bekende cols of juist niet (of wil men een mixture)?
* gaat de voorkeur uit naar de oostelijke, centrale of de westelijke Pyreneeën (of prefereert men een mixture)?
* wil men enkel aan de Franse kant van de grens blijven of wil men ook etappes in Spanje fietsen?
* wil men een rondtocht maken of gaat de voorkeur uit naar een tocht van kust naar kust?
* bestaat er behoefte aan een tussentijdse rustdag?
* stelt men prijs op de service van bagagetransport?

Programmering 2011

Programma Coast to Coast West-Oost # Luz-Ardiden - Portet d’Aspet Corbières-Cadi Coast to Coast Oost-West
Aantal dagen (overnachtingen) minimaal 7 (8) 7(8) 8(9) minimaal 7 (8)
Totale afstand (km) +/- 850 610 732 772
Aantal rustdagen eventueel 1 eventueel 1 eventueel 1 eventueel 1
Dag-etappes (km) 88 - 138 60 - 112 73 - 103 76 - 133
Max. aantal hoogtemeters per dag 3000 3200 2200 2900
Vervoer heen en terug trein (TGV) of vliegtuig; eventueel fietsbus eigen vervoer; eventueel vliegtuig naar Pau eigen vervoer trein (TGV) of vliegtuig
Vertrek Hendaye of Bayonne Bagnères-de-Luchon La Bastide Argelès-sur-Mer, Perpignan of Girona
Aankomst Argelès-sur-Mer of Girona Bagnères-de-Luchon La Bastide Hendaye
Reisperiode nader overeen te komen nader overeen te komen nader overeen te komen nader overeen te komen

# De Coast to Coast West → Oost betreft één van de mogelijkheden; er zijn minimaal 3 verschillende opties

Een uitgebreid informatieformulier met betrekking tot deze programma's kan op aanvraag worden toegestuurd.

Interessant is het gegeven dat Col d'Extrême over informatie beschikt met betrekking tot plaatselijke één- of meerdaagse cyclosportieve evenementen. Soms minder massaal qua deelnemeraantal dan bijvoorbeeld de Marmotte, maar daarom bepaald niet minder interessant (voor velen is dat juist een voordeel). Zo maakt de jaarlijks (begin september) te organiseren, 150 km lange en grensoverschrijdende "Isaba-Isaba" (aantal te klimmen meters ± 4000) onderdeel uit van de Challenge International des Régions Latines (een verzameling van fameuze cyclosportieve ééndagsklassiekers, waaronder ook "La Fausto Coppi" en "Le Raid des Alpilles" ressorteren).

Voorafgaande aan een officiële cyclosportive, zoals de Ariegeoise of de Quebrantahuesos, kan een interessant meerdaags programma worden georganiseerd voor grotere of kleinere groepen toerfietsers.De inschrijving met betrekking tot een dergelijk evenement kan eventueel door Col d'Extrême worden verzorgd.